»   »  5 voordelen van de warmtepomp

5 voordelen van de warmtepomp

5 voordelen van de warmtepomp

Denk je erover na om op een duurzame manier jouw pand te verwarmen? Dan is een warmtepomp mogelijk wat voor jou! In deze blog presenteren we je vijf voordelen van deze oplossing.

Warmtepompen zijn tegenwoordig erg populair. Maar hoe werkt deze duurzame manier van verwarmen eigenlijk? Dat verschilt per type pomp. Er wordt in ieder geval warmte-energie uit de omgeving gehaald; dit kan zowel via de bodem, de lucht als het water. Deze energie wordt vervolgens vrijgegeven in het verwarmingssysteem dat is verbonden met de warmtepomp.

Dat is de theorie. In de praktijk zijn er verschillende redenen waarom men kiest voor een warmtepomp. Deze vijf voordelen dragen daar zeker aan bij:

#1: Met een warmtepomp bespaar je kosten

Je vraagt je misschien af wat de kosten zijn van een warmtepomp, maar het is beter om te weten dat zo’n pomp je vooral iets óplevert. Door ‘m te installeren daalt uiteindelijk je energierekening. De kosten die een pomp met zich meebrengt verdien je eigenlijk altijd terug ten opzichte van die van de cv-ketel. De werking gaat namelijk niet op gas, maar op elektriciteit.

#2: Je hebt recht op een subsidie

Bij het kopen van een warmtepomp voor bestaande bouw heb je recht op een subsidie. Het valt namelijk onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie zorgt ervoor dat de investeringskosten lager uitvallen en je die zo dus eerder kan terugverdienen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de pomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen ervan.

#3: De warmtepomp draagt bij aan de verduurzaming

Warmtepompen zijn een heel duurzame manier om je pand te verwarmen. Als de elektriciteit uit de pomp duurzaam wordt opgewekt (denk bijvoorbeeld aan zonne-energie of windenergie), is de warmtepomp volledig CO2-neutraal. En doordat je je cv-ketel op gas sowieso niet of minder gebruikt, gaat je CO2-uitstoot sowieso al omlaag. Daarnaast biedt het plaatsen van deze oplossing nóg een fijne bijkomstigheid: je energielabel verbetert met één of twee stappen.

#4: Een warmtepomp kan verwarmen én verkoelen

Wist je dat - indien je afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming en dergelijke) hier geschikt voor is - de meeste warmtepompen ook je pand kunnen verkoelen? In de winter haalt de pomp energie uit de buitenlucht en staat die de warmte in het gebouw af. In de zomer gebeurt dit precies andersom en verkoelt de warmtepomp je pand. Een aparte airconditioning is dan niet meer nodig.

#5: Installeren is een eitje

Hoe gaat de installatie van deze duurzame manier van verwarmen in zijn werk? Vaak denkt men dat er een grote verbouwing nodig is om een warmtepomp te installeren. Gelukkig blijkt het tegendeel waar! Na het kopen van de pomp kan een gasketel in veel gebouwen makkelijk vervangen worden door een lucht/water-warmtepomp. En met vloerverwarming in je pand is het bijna altijd mogelijk om een warmtepomp te plaatsen. In veel gevallen kun je van de bestaande leidingen en vloerverwarming gebruik blijven maken. Wel is er bij veel gevallen een F-gassen-certificaat nodig en moet er een geluidsberekening plaatsvinden voor de plaatsing van de buitenunit.

Terug naar overzicht