Ga naar de inhoud
Nieuws

Voorkom koolmonoxide-ongevallen met het CO-certificaat

27 december 2021
Voorkom koolmonoxide-ongevallen met het CO-certificaat

Afgelopen november kregen wij het CO-certificaat BRL-K25000 uitgereikt door Kiwa. Wij zijn hiermee één van de eerste bedrijven in Nederland met zo’n certificaat en voldoen dus aan de Gasketelwet. Maar wat houdt dit CO-certificaat precies in en waarom is het zo belangrijk dat ook jouw gasverbrandingsinstallaties zo’n certificaat hebben? Je leest het hier.

Op 1 oktober 2020 trad de zogeheten Gasketelwet in werking. Deze wet stelt dat bedrijven een certificaat moeten hebben om gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden, warmtapwatertoestellen en luchtverwarmers te plaatsen, onderhouden of repareren.

Waarom is een CO-certificaat zo belangrijk?

Ben Jacobs, werkvoorbereider W-installatietechniek bij TTB, weet hier alles over. “Met een CO-certificaat minimaliseer je de kans op ongelukken met gasverbrandingsinstallaties. Met de invoering van de Gasketelwet ligt de verantwoordelijkheid niet enkel bij de installateur, maar ook bij de eindgebruiker. Die wordt verplicht om met een gecertificeerd en goedgekeurd toestel te werken. Zo weet je dat jouw installatie op de juiste manier wordt geplaatst en onderhouden.”

Zorg ervoor dat je tijdig over het CO-certificaat beschikt!

In eerste instantie zou hier vanaf 1 april 2022 op worden gehandhaafd, maar dat is nu verschoven naar 1 januari 2023. “Toch zijn wij hartstikke trots dat wij dit certificaat sinds afgelopen november al in huis hebben”, aldus Ben. “Waarom? Omdat wij zo weten dat onze installaties door een onafhankelijke partij zijn goedgekeurd op de strenge kwaliteitseisen. Zo wordt de kans op ongelukken tot een minimum beperkt.”

Momenteel zijn er nog weinig bedrijven die voldoen aan de nieuwe wetgeving waardoor het dringen wordt om alle bedrijven tijdig te certificeren. Maak dus snel een afspraak als jij er zeker van wil zijn dat je ketel of geiser aan de juiste normen voldoet!

Hoe kwam het CO-certificaat van ons tot stand?

Bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties moeten dus beschikken over een CO-certificaat. Hierbij heeft toenmalig minister Ollongren aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar meerdere certificatie-schema’s die hieraan voldoen. Kiwa heeft toen een eigen regeling ontwikkeld: CO certificering Kiwa BRL K25000 preventie koolmonoxide.

“Voordat we het Kiwa-certificaat kregen moest er eerst een audit worden uitgevoerd. En om daarvoor in aanmerking te komen stelden we eerst een handboek op”, zo legt Ben uit.

Handboek CO-certificering

“In een handboek voor de CO-certificering beschreven wij alle bedrijfsprocessen waarmee we de kwaliteit van onze diensten bewaken en aantoonbaar maken. In het handboek staan dus alle normen die we hanteren en hoe wij als bedrijf te werk gaan. Op basis van dit handboek konden we de CO-certificering aanvragen.”

De goedkeuring van Kiwa

Ben vervolgt: “Wij kozen voor K25000 en hebben bij Kiwa een audit aangevraagd. Op 8 juni jongstleden kwam een auditor van Kiwa een hele dag bij ons langs. Kiwa nam onze bedrijfsadministratie door en keek of we voldoen aan wat wij hebben beschreven in ons handboek voor CO-certificering. Ook controleerden ze onze meetapparatuur en checkten ze of die elk jaar gekeurd is. Het is natuurlijk belangrijk dat onze meetapparatuur correct werkt, want wij kijken hiermee bijvoorbeeld naar het koolmonoxide-gehalte van gasverbrandingstoestellen. Ook keek Kiwa of wij wel de juiste normbladen hebben.”

“Daarna deed Kiwa een controle bij twee klanten van ons. Ze keken naar een ouder gasverbrandingstoestel dat in onderhoud was en naar een nieuw toestel dat in werking werd gebracht.” Volgens Ben was er die dag eigenlijk weinig spanning of TTB het certificaat zou halen of niet. “We hadden ons immers grondig voorbereid. Toch bleef het hartstikke mooi om uiteindelijk dat gewenste certificaat uitgereikt te krijgen!”

Tips om ongevallen met koolmonoxide te voorkomen

Koolmonoxide kan ontstaan als er bij de verbranding van aardgas te weinig zuurstof is. Door koolmonoxidevergiftiging kun je onwel worden of er zelfs aan overlijden. Heeft Ben misschien nog tips om dit te voorkomen? “Mijn eerste, simpele tip is gewoon: gebruik je gezond verstand. Veel is al te voorkomen door logisch na te denken over zaken als zuurstof en ventilatie.”

“Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht en voorkom problemen met het afvoeren van rookgassen. Zet daarom altijd een rooster open. Laat verder elk jaar je gasverbrandingstoestellen controleren en laat koolmonoxidemelders op de juiste plek installeren.”

Neem contact op

Wil je er zeker van zijn dat alles tip top in orde is? Neem dan vandaag nog contact met ons op om je cv-installaties, gas-sfeerhaarden, warmtapwatertoestellen of luchtverwarmers te laten controleren.