»   »  Nijkerk

Nijkerk

Nijkerk

United Distributie heeft ons benaderd om te kijken naar energiebesparende maatregelen voor hun bedrijfspand in Nijkerk. Op dat moment was er een energielabel D aan het pand toegekend. Het uitgangspunt voor wenselijkede aanpassingen was om een zo hoog mogelijk energielabel op dit pand te realiseren. Met deze informatie hebben wij de installaties beoordeeld en bekeken waar energiebesparende oplossingen voor handen waren.

De volgende energiebesparende maatregelen hebben wij beoordeeld en kansrijk bevonden voor het verbeteren van het energielabel.

  • nieuwe verlichting in kantoor en bedrijfshal
  • PV-panelen op het dak
  • biomassa-installatie

In de bedrijfshal zijn alle armaturen vervangen voor TL5 armaturen en de PL-spots voor LED spots. In de kantoren zijn alle gangen en toiletten voorzien van LED spots. De kantoren met TL5 inbouw armaturen.

Op het dak van het kantoor en de bedrijfshal zijn in totaal 100 PV-panelen geplaatst met een vermogen van 25kW piek. Deze installatie is aangelegd met een Solar Edge systeem, dit houd in dat ieder paneel zijn optimale opbrengst zal hebben, door middel van het toepassen van optimizers. Door het gebruik van optimizers zijn de opbrengsten van de panelen online te zien. Dus heel makkelijk in de gaten te houden door de klant en ons als installateur. De opbrengsten van de panelen op dit kantoor zijn hier te zien.

Op aanwijzing van ons heeft een aannemer een technische ruimte met pelletbunker in de bedrijfshal gerealiseerd. Hierin hebben wij onze installatie gemonteerd. Wij hebben hier de bestaande gasgestookte CV-ketels vervangen voor twee pelletkachels 50kW van Ökofen, die in cascades staan geschakeld. Vanaf de technische ruimte in de bedrijfshal hebben we transportleidingen aangebracht naar de verdeler van de CV-verwarming. In de hal hebben wij indirect gestookte heaters aangebracht voor het verwarmen van de bedrijfshal.
Aan de buitenzijde van het pand hebben wij de vulbuizen gemaakt voor de pellettoevoer. De kleur van de buizen is aangepast aan de reeds bestaande kleurstelling van het bedrijf.

Na realisatie van de werkzaamheden hebben we de aanpassing aan de installaties laten toetsen op de omvang en uitvoering. Deze toetsing heeft plaats gevonden aansluitend aan de oplevering en nogmaals 6 maanden na oplevering. Na deze toetsing is de aanvraag voor een label op dit pand afgerond met als gevolg dat er een Label A+++ is afgegeven.

Voor United Distributie betekend dit dat er tevens een behoorlijke besparing op de energiekosten heeft plaats gevonden, wat resulteert in een terugverdientijd van circa 6 jaar.