Ga naar de inhoud
Blog

Een licht- of elektraplan opstellen? Bij TTB zit je goed!

8 september 2023
Een licht- of elektraplan opstellen? Bij TTB zit je goed!

Bij TTB zijn we trots op ons werk. Dagelijks helpen we onze klanten met de meest complexe installatievraagstukken. Dat betekent ook dat we, voordat we op locatie de installaties monteren, vooraf al druk in de weer zijn. We maken lichtplannen en voeren kabelberekeningen uit. Een belangrijk onderdeel van het proces, waar werkvoorbereider Jelle Brekelmans zich dagelijks mee bezighoudt. Hij vertelt je er alles over!

Wanneer je de werkplek van Jelle bekijkt, springt de documentatie over de NEN-normeringen direct in het oog. “Die documentatie heb ik naast mij liggen en raadpleeg ik dagelijks. Zo weet ik zeker dat onze plannen en installaties voldoen aan de gestelde eisen”, vertelt Jelle enthousiast.

Lichtplan voor La Coquerie

Onlangs hield hij zich nog bezig met het opstellen van lichtplannen voor La Coquerie in Arnhem. Deze leverancier van kwalitatieve maaltijden zoals soepen en quiches voor grote supermarktketens kocht onlangs het pand waarin zij gevestigd zijn. TTB voorzag het pand jaren geleden al van tijdelijke installaties. Nu het pand gekocht is was het tijd voor uitbreiding van de apparatuur en aanpassingen van de tijdelijke varianten. Jelle ging aan de slag met het lichtplan.

Componenten om rekening mee te houden

Bij het maken van een lichtplan komt veel kijken, zo laat Jelle weten. “Bij La Cocquerie wordt in de ruimte gekookt, waardoor je te maken hebt met vetten die vrijkomen. Daarnaast moet de verlichting voldoen aan de NEN 124646-1-normering. In deze normering zijn de verlichtingseisen voor werkplekken en openbare ruimten vastgesteld. Denk aan de lichtkleur, de armatuur, lichtsterkte en montagewijze. Bij elk project is het belangrijk om te weten wat voor plafond er is, met welke stoffen er gewerkt wordt en of de verlichting spatwaterdicht en dimbaar moet zijn. Maar ook de kleuren van de wand, het plafond, de werkhoogte en het materiaal van de muur worden in de berekeningen meegenomen. Je kunt je vast voorstellen dat licht meer weerkaatst op metaal dan op een houten of donkere muur. Dat zijn allemaal factoren die ik meeneem in het opstellen van een lichtplan.”

NEN-normeringen

“Ondanks dat we jaren geleden bij het bekende Arnhemse bedrijf voor tijdelijke oplossingen kozen, hebben we wel direct voor de meest optimale oplossing gezorgd. Zo voldeed de installatie direct aan de NEN3140-normering. Dat is belangrijk. Zeker voor deze situatie, waarin men eten bereidt. Dan heb je te maken met nóg specifiekere eisen”, legt Jelle uit.

“Bij het maken van een lichtplan komt veel kijken.”

Installatieschema

La Coquerie wilde in dit geval ook graag uitbreiden met vier elektrische ovens én daarmee direct van het gas af. Dat vraagt om nieuwe aansluitingen en een extra verdeler. Maar ook om toekomstgerichte oplossingen, omdat ze steeds meer automatiseren. “Het is daarom belangrijk om te weten wat de behoeftes van de klant zijn, pas daarna kan ik echt achter mijn bureau gaan tekenen.” En dat tekenen doet Jelle in AutoCAD waarin hij installatieschema’s uitwerkt. “Ik denk na welke aansluitingen en zekeringen nodig zijn, maar onderzoek ook welk vermogen ik het beste kan gebruiken. Ik teken al deze componenten in en ga daarmee vervolgens naar diverse leveranciers om offertes te laten uitbrengen voor de benodigde materialen.”

Lichte druk

Dat het maken van een installatieschema veel werk met zich meebrengt, is wel duidelijk. “Met een plan maken zoals voor La Coquerie ben ik zeker wel een week druk. Zodra het plan compleet is, stel ik een offerte voor de klant op. Deze licht ik dan nog persoonlijk toe, zodat alles helemaal duidelijk is. Na akkoord van de offerte plannen we de werkzaamheden in en gaan onze monteurs aan de slag.”

Kabelberekeningen

Je merkt het vast al, bij het maken van een lichtplan komt veel kijken. Datzelfde geldt ook voor het maken van installatieplannen voor elektra. “Daarvoor zijn we druk bezig met kabelberekeningen maken en kabelgoten intekenen. We rekenen dan ook uit welke lengte de kabels moeten hebben en voor welk vermogen. Soms is het handiger om in plaats van één dikke kabel twee kabels aan te leggen. Dat is veel handzamer en makkelijker te monteren. Ook voor het maken van kabelberekeningen moeten we rekening houden met de NEN-normering.”

Kennis en kunde

Voor het maken van deze plannen is een hoop kennis en kunde nodig. Jelle heeft hiervoor de MITE-opleiding gevolgd en het certificaat op zak. Tel daarbij zijn praktijkkennis op en je weet dat het tekenen van installatieschema’s voor hem inmiddels gesneden koek is. “Elke opdracht is anders en zeker de complexere vraagstukken vragen soms creatieve oplossingen en brengen uitdagingen met zich mee. Dat is het mooie aan dit vak”, besluit Jelle.

Benieuwd waar Jelle jou mee kan helpen? Neem gerust eens contact met hem op. Hij helpt je graag verder!

Kabelberekeningen maken vergt een hoop kennis en kunde.