Ga naar de inhoud
Blog

Energieopslag via accu’s: de toekomst van duurzame energie?

12 maart 2024
Energieopslag via accu’s: de toekomst van duurzame energie?

Continu zijn we op zoek naar duurzame manieren om panden te verwarmen en te voorzien van elektriciteit. Zeker nu de prijzen blijven stijgen en het terugleveren van opgewekte elektriciteit aan het net nauwelijks meer wat oplevert. De ontwikkelingen in de markt staan niet stil. Leon Brekelmans, eigenaar van TTB, volgt de ontwikkelingen op de voet. Zo ook de mogelijkheid om opgewekte energie op te slaan via accu’s. Benieuwd naar zijn visie op deze relatief nieuwe manier van het inzetten van energie? Je leest het hier.

“Het elektriciteitsnet is overbelast en waar je jaren geleden opgewekte energie nog kon terugleveren, is dat nu niet meer het geval. Het is zonde dat deze energie verloren gaat”, begint Leon zijn verhaal. “Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en wordt er steeds gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Door gebruik te maken van accu’s kun je opgewekte energie opslaan. Als je het mij vraagt dé manier om je eigen energie efficiënt en goedkoop in te zetten, want je verbruikt zo minder elektra. De batterij wordt namelijk in de daluren opgeladen. En via zonnepanelen of windenergie.”

Energierekening verleden tijd

Maar dat is niet alles, want deze manier van opslaan van energie biedt nog meer voordelen. “Bedrijven kunnen bijvoorbeeld energie van elkaar lenen en zo tot zestig procent van elkaar weghalen. Je zet op deze manier jouw opgewekte energie dus heel efficiënt in, zonder verspilling. En het mooiste? Je energierekening wordt steeds lager.

Eerste projecten met accu’s

Hoewel het opslaan van energie op deze manier nog relatief nieuw is, springt TTB direct op deze trein. “Voor het Geldersch Landschap en Kasteelen gaan we nu de eerste accu’s in gebruik nemen. Deze worden bij een schaapskooi midden in het bos geplaatst, waar nu een aggregaat draait. Door gebruik te maken van zonnepanelen en windenergie wekken we energie op die in accu’s wordt opgeslagen. Zeker voor locaties waar geen aansluiting op het energienet mogelijk is, is dit perfect. Maar ook bijvoorbeeld voor locaties waar inmiddels te weinig aansluitingen zijn en er geen nieuwe aangelegd kunnen worden in verband met de overbelasting van het energienet, is dit de oplossing. Zo voorzagen we La Coquerie in Arnhem onlangs nog van aansluitingen voor accu’s.”

Accu’s onder de loep

Een hoop ontwikkelingen dus, waarbij de accu’s zelf ook continu worden geoptimaliseerd. “We merken dat de accu’s steeds goedkoper worden en dat er – met het oog op de brandveiligheid -vervangers komen voor lithiumaccu’s. Ook komen er opties waarbij accu’s in de grond worden geplaatst. Volop ontwikkelingen dus waar wij bovenop zitten om onze klanten zo goed mogelijk bij te staan én te voorzien van de best passende oplossing”, vertelt Leon enthousiast. “Voor dit soort projecten werken we samen met een importeur van accu’s. Zij hebben jarenlange ervaring in de accutechniek. Deze kennis en ervaring passen wij toe in onze projecten en vraagstukken.”

Kiezen voor beste oplossing

“We kijken bij deze projecten echt naar de locatie en schrijven techniekinstallaties niet zomaar af. De ene keer is een pelletketel of warmtepomp passend en de andere keer kiezen we voor accuopslag. We zetten ons echt voor de klant in met de best mogelijke opties. Dat is ons uitgangspunt. Altijd.”

Benieuwd waar wij jou bij kunnen helpen? Neem gerust contact op met één van onze specialisten.