Ga naar de inhoud
Nieuws

De gezichten achter | Remco Jochems

20 september 2022
De gezichten achter | Remco Jochems

Zij-instromer maakt carrièreswitch bij TTB

Wat doe je wanneer je niet meer op je plek zit in je huidige werk en op zoek bent naar iets nieuws? Je kan je schikken in je ‘lot’ óf je creëert je eigen kansen en grijpt deze met beide handen aan. Dat laatste deed Remco Jochems, die vijftien jaar lang als poedercoater werkte en inmiddels alweer twee jaar bij TTB aan de slag is als zelfstandig monteur. Lees hier zijn verhaal.

De 35-jarige Remco staat op het punt om naar school te gaan wanneer we hem spreken. “Ik volg de opleiding service en onderhoud bij Aventus”, begint Remco te vertellen. “Ik heb geen achtergrond in de installatietechniek en heb er bewust voor gekozen om mij om te laten scholen. Dat betekent dat ik nu nog één avond in de week in de schoolbanken zit. De rest van de week ben ik volledig aan het werk als zelfstandig monteur.”

Toevallige ontmoeting

Vijftien jaar lang was Remco poedercoater, maar hij besloot het roer om te gooien. “Ik dacht, als ik dit nog veertig jaar moet doen en alleen maar in een hal werk, daar ga ik niet gelukkig van worden. Ik ben toen wat rond gaan kijken en werkte vervolgens één jaar in de brandpreventie. Maar dat was niet echt mijn werk.” Een toevallige ontmoeting met Auke Brekelmans (zoon van Leon Brekelmans, directeur van TTB, red.) zorgde voor een omslagpunt. “Ik leerde Auke kennen op een camping in Duitsland. We delen een gezamenlijke hobby voor oude brommers waarmee we naar Polen zijn gereden. We zijn samen wat gaan sleutelen aan de brommers en vandaar uit is er een vriendschap ontstaan. Een tijdje later zag ik op zijn Facebook-pagina de vacature van zelfstandig monteur bij TTB voorbij komen. Ik heb toen contact opgenomen met Auke met de vraag of hij geen goed woordje voor mij wilde doen”, blikt Remco lachend terug.

Interessante materie

Niet veel later zat Remco met Leon om de tafel. “Leon zei; ‘als jij het redt om met een oude Spartabrommer naar Polen te rijden, dan moet je wel een soort van McGyver en dus handig zijn. Als je ook nog eens goed in de groep ligt, je doet je best en je bent leergierig, dan geef ik je een kans, maar dan moet je wel naar school’.” En zo geschiedde. Hoewel het naar school gaan voor Remco wel weer even een omschakeling was. “Ik ben op mijn zeventiende van school gegaan. Ik heb dyslexie en had echt geen spanningsboog. De stof die ik nu leer is heel interessant zodat het nu juist heel goed op school gaat.”

Technisch inzicht

Sterker nog, Remco vliegt door de materie heen. “Ik heb niveau 2 in een jaar en drie maanden afgerond. Nu ben ik met niveau 3 bezig. Daar heb ik mezelf negen a tien maanden voor gegeven.” Zijn interesse voor techniek helpt hem ook hier. “Als poedercoater was ik ook technische manager en had ik een leidinggevende functie. Ik wist waar elk boutje en moertje van de machine zat en hoe ik storingen kon verhelpen. Dus ik heb wel technisch inzicht, maar de installatietechniek is echt nieuw voor mij.”

Van fouten maken leer je

Ondanks dat Remco geen voorgeschiedenis heeft in de installatietechniek, ging hij al gauw alleen op pad om de klanten van TTB te bedienen. “Ze hebben me in het begin drie maanden op sleeptouw genomen en toen ben ik voor de leeuwen gegooid. Dat had ik ook gevraagd, want daar leer je het meeste van. Het is fijn dat die ruimte er bij TTB ook is. Leon zegt ook; iedereen maakt fouten, zolang het binnen de perken blijft, leer je ervan.’”.

Divers werk

Dagelijks is Remco voornamelijk bezig met onderhoud uit te voeren aan Cv-ketels, maar daar blijft het niet bij. “Ik begin het onderhoud steeds beter onder de knie te krijgen en voer nu soms ook elektrotechnische werkzaamheden uit. Onlangs heb ik ook een zinkcursus gehad waardoor ik nu ook het oude loodgieterswerk, zoals het repareren van dakgoten, kan uitvoeren. Bij TTB hebben we heel diverse klanten. Dat maakt het werk ook leuk.”

Nieuwsgierig naar technische ontwikkelingen

“Net als het leuke, jonge team. Ik ben met mijn 35 jaar de oudste monteur van de buitendienst. Iedereen in het team is supergezellig en ze zijn allemaal even leergierig. Daar hou ik van. We staan met z’n allen niet stil en zijn heel nieuwsgierig naar wat de techniek brengt en wat we beter kunnen doen. We doen het echt samen en er is geen sprake van haantjesgedrag. Vrijdagmiddag sluiten we de week altijd af met een borrel met z’n allen. Dat zegt ook wel wat over de sfeer.”

Gek op TTB

In zijn nog prille tijd bij TTB heeft Remco al mooie dingen meegemaakt, maar die van de CO-certificering staat hem nog bij. “Ik had nog nooit een Cv-ketel vastgehouden en toen werd ik direct voorgedragen om mee te helpen bij het behalen van de certificering. De theorie had ik heel goed voorbereid, maar in de praktijk had ik nog nauwelijks ervaring. Dat zag de examinator ook. Ik deed er wel wat langer over en moest er een boekje bijhouden. Dat was ook toegestaan. Ik had alles in één keer goed en de examinator had geen op- of aanmerkingen. Vanuit het KIWA zijn ze een hele dag met mij meegelopen. Dat vond ik echt enorm spannend, maar dat is het leuke van TTB. Ze zeggen gewoon, je bent een serieuze partij, dus dat komt vast helemaal goed. De opleiding en trainingen wordt door TTB gefinancierd. Ze zijn echt gek met mij en ik ook op TTB.”

Enthousiast geworden door het verhaal van Remco en wil jij ook aan de slag als Service- & Onderhoudsmonteur bij TTB? Goed nieuws, we hebben een vacature openstaan. Lees gauw verder!