Ga naar de inhoud
Nieuws

Energiebesparend: warmteterugwinning via de grond

20 juni 2022
Energiebesparend: warmteterugwinning via de grond

Met de steeds harder stijgende energieprijzen én de druk op het klimaat, zijn we continu op zoek naar nieuwe en duurzame manieren om panden en woningen te verwarmen en te koelen. Eén van deze technieken is warmteterugwinning via de grond. Een mooie toepassing waarbij het rendement ook nog eens heel hoog is. Lees hier alles over deze duurzame vorm van energie opwekken en de voordelen!

Hoe werkt bodemwarmte?

De bodem heeft – op circa drie meter diepte – een constante temperatuur van 10 à 15 graden. Zonde om hier niets mee te doen. Zeker wanneer je bedenkt dat een goede ventilatie een belangrijk punt is in het bouwbesluit bij nieuw te bouwen panden en woningen. Door dit te combineren ontstaat er een duurzame manier om een woning of bedrijfspand te verwarmen of te koelen. Het beste van beide dus! Om de ideale kamertemperatuur te bereiken hoef je op deze manier de ventilatielucht in de winter minder te verwarmen en in de zomer minder te koelen. Door leidingen in de grond te plaatsen en daar lucht door heen te laten stromen, gebruik je deze natuurlijke warmte-/koude-bron om gratis energie op te wekken.

Altijd behaaglijk

Maar met alleen lucht door de buizen te laten stromen, die gemiddeld op 1,5 tot 2 meter diepte liggen (afhankelijk van het grondwaterniveau), ben je er natuurlijk nog niet. Door een WTW-unit in het pand te plaatsen zorg je ervoor dat je continu een aangenaam klimaat bereikt. Dat betekent dat je in de winter maar minimaal bij hoeft te verwarmen en in de zomer minder hoeft te koelen, om een behaaglijke temperatuur te realiseren.

Maar er is meer…

Naast de toepassing met lucht, is het ook mogelijk om duurzame energie op te wekken door gebruik te maken van water. In dat geval hebben we het over een warmtepomp met bodemcollector als bron waarbij in een gesloten circuit een vorstvrijmengsel van water en een milieuvriendelijke antivriesoplossing wordt rondgepompt. Wil je hier meer over weten? Lees er hier alles over.

De voordelen van warmteterugwinning via de grond:

  • Milieuvriendelijk;
  • Geen CO2-uitstoot;
  • Voorraad raakt nooit op;
  • Hoog rendement, geen extra energie nodig;
  • Gratis koeling zonder extra apparatuur.

Niet elke toepassing van duurzame energie is geschikt op elke locatie. We adviseren je graag over de mogelijkheden om het beste rendement voor jou te behalen. Neem gerust contact met ons op. Eén van onze specialisten informeert je graag over de opties.