Ga naar de inhoud
Nieuws

Geldersch Landschap en TTB: jarenlange samenwerking

18 juni 2020
Geldersch Landschap en TTB: jarenlange samenwerking

De passie voor monumentale panden. Dat is wat het Geldersch Landschap en TTB met elkaar verbindt. Net als duurzaamheid. Geen wonder dat de samenwerking tussen beide al dateert vanaf eind jaren negentig. Waarom deze samenwerking zijn vruchten afwerpt legt Marcel de Kroon, bouwkundig projectleider bij het Geldersch Landschap, uit.

Het Geldersch Landschap beheert en herstelt het landschap en zorgt ervoor dat diverse landhuizen en kastelen worden gerestaureerd en vervolgens in goede staat blijven, zodat iedereen ook in de toekomst ervan kan genieten. Een hele taak, zeker als je je bedenkt dat de organisatie zo’n 700 monumentale panden, van kastelen tot molens en van landhuizen tot boerderijen en kerken, in beheer heeft. Juist bij die monumentale panden komt TTB om de hoek komt kijken.

Jarenlange samenwerking

“De samenwerking is eind jaren negentig ontstaan en stamt uit de tijd dat TTB nog Installatiebedrijf PH de Jong BV heette. In die tijd werd al het bezit van het Geldersch Landschap geïnventariseerd en gekeken hoe de achterstand weggewerkt kon worden. Daar werd vijf jaar voor uitgetrokken. Daarnaast werd er gekeken naar een goede oplossing voor het uitvoeren van preventief onderhoud. Dat betekent dat er op regelmatige basis inspecties worden uitgevoerd en dat installaties worden schoongehouden. Daarvoor gingen we op zoek naar vaste partijen die dit voor ons konden uitvoeren. Eerder was dit voor rekening van de lokale installateur, maar dan heb je als organisatie totaal geen zicht op wat er gebeurt. Daarom was en is het nog steeds belangrijk dat we met partijen samenwerken die ons helemaal ontzorgen. TTB is er daar één van”, vertelt Marcel over het ontstaan van de samenwerking.

Kunde en kennis

Naast het ontzorgen zijn er nog meer punten die voor het Geldersch Landschap van toegevoegde waarde zijn. “Voor ons is het ook belangrijk dat we een partner kunnen bellen buiten kantoortijden, bijvoorbeeld wanneer er een storing is. Destijds had De Jong 95% van de installaties in onderhoud, dus het was een logische keuze om het totaalpakket uit te breiden. Zo werken we nu naast het reguliere onderhoud ook samen aan grotere projecten. Inmiddels is het zo’n vijf jaar geleden dat de naam van De Jong is veranderd naar TTB, maar dat maakt voor ons geen verschil. We werken nog veel met dezelfde monteurs. Dat maakt de samenwerking heel sterk. De monteurs kennen de gebouwen en de gebruikers van de huizen. Dat maakt het contact heel makkelijk. Wanneer ze naar een storing moeten zijn ze negen van de tien keer al een keer op die locatie geweest.”

Duurzaamheid

“Wereldwijd is duurzaamheid een begrip, dat is voor ons én TTB niet anders. Met elkaar zijn we de zoektocht aangegaan hoe we onze gebouwen zo duurzaam mogelijk kunnen verwarmen”, vertelt Marcel. “Dat vraagstuk speelt wereldwijd en niemand is daar nog helemaal uit. Samen met TTB hebben we gekeken naar wat ons de beste oplossing lijkt. Daarom hebben we in 2014 de eerste pelletinstallatie gebouwd. Dit was in Kasteel Rosendael. Daar hebben we voor het eerst centraal op het landgoed een installatie gebouwd dat niet alleen het kasteel, maar ook het koetshuis en de orangerie, verwarmd. Daarmee was het hele landgoed in één keer van het gas af. Inmiddels heb we nog vijf van dit soort installaties laten bouwen.”

Pelletinstallaties

“Ik besef maar al te goed dat er een hoop te doen is omtrent het verwarmen middels biomassa. Maar je moet niet vergeten dat dit vaak gaat over een installatie waarbij biomassa wordt gecombineerd met elektra. Wij zijn van mening dat het verwarmen via een pelletinstallatie een goed alternatief is voor gestookt gas”, legt Marcel de keuze voor deze manier van verwarmen uit. “Daarnaast is het grote voordeel dat de infrastructuur van het gebouw in tact kan blijven. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een warmtepomp ga je direct over naar een vorm van verwarming met lage temperaturen. Dan heb je daarnaast nog een andere warmtebron nodig, bijvoorbeeld vloerverwarming om het voldoende warm te krijgen. Dat betekent dat er in het gebouw zelf ook het nodige verbouwd moet worden. Nu kan de huidige gaskachel relatief eenvoudig vervangen worden door een pelletinstallatie.”

Terug leveren

Naast het duurzaam verwarmen van de gebouwen, is het Geldersch Landschap op nog meer punten bezig met het milieu. “We hebben de biomassa in eigen huis doordat we 13.000 hectare aan eigen terreinen hebben waar ook biomassa van vrij komt. We leveren dit indirect weer terug. Het snoeiafval gaat naar biomassa-leveranciers, die het vervolgens weer omzetten in chips dat gebruikt kan worden voor de verwarming van pelletinstallaties. We hebben zelf namelijk niet de ruimte om dit snoeiafval op te slaan en daarnaast is het vaak vervuild met zand of is het te nat. Daarmee werk je storingen in de hand. Vandaar dat wij elders de chips kopen. Dat is overigens een Gelders bedrijf, want lokale samenwerkingen vinden we ook belangrijk.”

Totale ontzorging

TTB speelt in het hele traject een grote rol, zo laat Marcel weten. “Stiekem zijn we in Nederland wel een beetje verwend. Je hang een ketel op en die brand eigenlijk altijd. Bij alle andere alternatieven dan gas is de kans op storingen groter. Daarom is het belangrijk om gecertificeerde installaties in te zetten.  Bij elke nieuwe installatie bespreken we samen welke mogelijkheden er zijn. Is de locatie wel geschikt voor deze manier van verwarmen? Wat zijn de beste opties? Ook met dit soort vragen kunnen we bij ze terecht. Daarom bouwt TTB niet alleen de installaties maar verzorgd ook het onderhoud. Zo kan TTB op afstand uitlezen hoeveel branduren er door een installatie gemaakt zijn. Daarmee bepalen ze wanneer er weer onderhoud nodig is. Storingsmeldingen komen op de telefoon binnen, zowel bij mij als bij TTB. Zij kunnen dan de afweging maken of ze naar de locatie toe moeten of niet. Soms kunnen ze ook al het een en ander op afstand oplossen. Dat is echt het grootste voordeel van TTB. Je wordt ontzorgd op alle vlakken.”