Ga naar de inhoud
Nieuws

Holland Norway Lines: het begin

11 juli 2022
Holland Norway Lines: het begin

Onlangs schreven we al over één van onze nieuwste opdrachten waarvoor wij onze expertise in mogen zetten: de realisatie van de Holland Norway Lines. Een immens project waarbij we de gehele installatie ontwerpen en uitvoeren én waarvoor we de komende jaren druk in de weer zijn. Maar zo’n project start je natuurlijk niet ‘zomaar’ even op. Daar komt heel wat bij kijken. Jelle Brekelmans, projectleider bij TTB, vertelt over zijn ervaringen.

“Zodra het eerste contact was gelegd en we de vraag kregen met een plan te komen voor de realisatie van dit project in Eemshaven, zijn Leon (Brekelmans, directeur TTB, red.) en ik naar ARAS geweest. Bij deze distributeur en specialist op het gebied van beveiligingstechnieken bekeken en bespraken we de mogelijkheden voor een systeem passend bij dit project. Leon had al veel ervaring met een groot deel van de mogelijkheden. De keuze voor een goed systeem was dus snel gemaakt. We keken voornamelijk naar de opties binnen deze technieken. Onze keuze viel al gauw op NOX; een geavanceerd managementsysteem dat alle technische systemen in een gebouw ondersteunt op het gebied van beveiliging, klimaatbeheersing en het bewaken van vitale installaties.”

Beslagen ten ijs

Dat Leon en Jelle beslagen ten ijs kwamen bleek. “Bij het bezoek aan ARAS namen we de plattegronden van het terrein mee, zodat ARAS aan de hand van deze tekeningen een plan kon schrijven. Het plan konden we vervolgens bespreken met de opdrachtgever. Dit deden we bij ARAS, zodat we direct alle opties en mogelijkheden van het systeem konden laten zien. Daarna hebben wij tekeningen gemaakt en een passende offerte uitgebracht.”

Plug and play

Zodra de offerte akkoord was, gingen in Apeldoorn direct de handen uit de mouwen. “Alle materialen werden vanuit ARAS naar ons bedrijf verstuurd. We maakten werktekeningen, schema’s en materiaallijsten om bij ons aan de zaak de gehele installatie voor te bereiden. Zo creëerden we een plug-and-play-situatie om in Eemshaven uiteindelijk zo snel mogelijk aan het werk te kunnen. Er werd aan de zaak een container geplaatst, die dienst doet als technische ruimte. Deze ruimte hebben we volledig ingericht met patchkasten met daarin verschillende technische installaties.” En daarbij is echt aan alles gedacht, want de technische ruimte is ook nog eens voorzien van een airco om hitte en vrieskou te voorkomen.

Niets aan het toeval overlaten

Maar in Apeldoorn gebeurde nóg meer voordat de reis naar Eemshaven werd ingezet. “Het tijdelijke paviljoen in Eemshaven is voorzien van een data-installatie. De bekabeling hiervoor is op tekening opgemeten en vervolgens op de zaak volledig voorbereid. Om de installatie ter plaatse te bespoedigen, maakten we de connectoren direct aan de kabels en voorzagen we deze van de juiste lengte. Vervolgens hebben we de kabels doorgemeten, zodat we zeker waren van een goede werking”, legt Jelle enthousiast uit.

Eat, sleap, work, repeat

Na alle voorbereidingen was het tijd om af te reizen naar het hoge noorden. In tweeënhalve week tijd zorgden de medewerkers van TTB ervoor dat alle installaties werkten én dat alles klaar was voordat de eerste boot naar Noorwegen kon vertrekken. Dat betekende lange dagen en slapen in een hotel in de buurt. Maar dat hebben we er bij TTB graag voor over!

Nieuwe ontwikkelingen

Nu de eerste boot is uitgevaren, betekent dat niet dat het tijd is om achter over te leunen. “Nu de boot vaart, wordt er intensief met de installaties gewerkt. Dat betekent ook dat er vragen of nieuwe wensen voorbijkomen. Veel kunnen we op afstand aanpassen en verwerken. En waar nodig springen we op de locatie bij. Het terrein wordt daarnaast steeds meer aangevuld met nieuwe installaties voor de invulling van de terminal om het terrein verder te optimaliseren”, besluit Jelle.

Wil je graag op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen van dit immense project? Houd dan onze kanalen in de gaten. Heb je verder nog vragen of ben je benieuwd waar wij je mee kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op!