Ga naar de inhoud
Nieuws

Kasteel Rosendael is nu nog duurzamer én innovatiever

21 februari 2022
Kasteel Rosendael is nu nog duurzamer én innovatiever

Afgelopen november mochten we weer aan de slag bij het prachtige kasteel Rosendael in opdracht ven het Geldersch Landschap & Kasteelen. In anderhalve week hebben we alle radiatorkranen vervangen in dit monumentale pand. En het resultaat mag er zijn: de conservator kan nu op afstand en per ruimte de temperatuur regelen! Lees maar hoe werkvoorbereider Ben en zijn collega’s dit hebben aangepakt.

Kasteel Rosendael kennen we inmiddels als onze broekzak. Eerder plaatsten we daar een biomassa-installatie in de vorm van twee pelletkachels en een pelletbunker. Maar we komen hier ook regelmatig voor het onderhoud van de installaties en hebben het lood- en zinkwerk bewerkt en vervangen. En bij de Bedriegertjes hebben we de handmatige bediening vervangen zodat iedere bezoeker op elk moment kan genieten van de fonteintjes.

Moderne technologie in een oud pand

In november 2021 zijn we zeven dagen lang met een groep monteurs aan het werk gegaan om alle radiatorkranen in het kasteel te vervangen. Deze kranen zaten vast en waren verouderd, dus dat was direct een mooie gelegenheid om wat moderne innovatie toe te passen.

Temperatuur is erg belangrijk voor dit kasteel en het bijbehorende museum. Het staat vol met de mooiste meubels, zilver, porselein en portretten. Het is belangrijk dat het binnen niet kouder wordt dan 5 graden en niet warmer dan zo’n 15 graden. In de winter ligt de ideale temperatuur iets lager, omdat je dan ook te maken hebt met een andere luchtvochtigheid.

Tijd, moeite en kosten besparen

Voordat wij langskwamen moest er telkens per ruimte aan een radiatorknop gedraaid worden bij temperatuur- en vochtschommelingen. Nu kan de temperatuur per ruimte worden geregeld middels een app; hierdoor bespaart de conservator veel tijd. Daarnaast is het pand nu ook duurzamer geworden, omdat de temperatuur efficiënter geregeld kan worden. De stookkosten gaan daardoor ook omlaag!

Draadloos regelsysteem

Wij hebben bij Kasteel Rosendael een draadloos regelsysteem geïnstalleerd van Watts Vision. Nu kan de conservator via een handige app per ruimte de temperatuur inzien, bijstellen en regelen. Dit klinkt misschien als appeltje-eitje, maar dat was het in het begin niet. We moesten namelijk eerst met Watts om tafel om de situatie goed door te nemen.

Vier meter dikke muren

Want wat wil het geval? De grote ronde toren (die ook wel donjon wordt genoemd) van kasteel Rosendael is de dikste kasteeltoren in ons land! De muren zijn maar liefst vier meter dik. En daar moet een radiografisch signaal doorheen, want anders valt er weinig draadloos aan te sturen… Gelukkig wist Watts ons te verzekeren dat dit geen probleem moest zijn.

In het kasteel hebben we drie centrale Watss-units geïnstalleerd, waarbij je per unit vijftig verschillende componenten (zoals radiatorkranen) kan aansluiten. Er zijn nu zeker zo’n 120 componenten geïnstalleerd in het kasteel. Iedere ruimte heeft zijn eigen ruimte-thermostaat gekregen. Om deze thermostaat te kunnen bedienen krijgt elke radiator een slimme radiatorknop. In één kamer heb je dan dus bijvoorbeeld één thermostaat en drie radiatorknoppen. Hierbij is de thermostaat in de kamer leidend.

In de bijbehorende app kan de conservator nu de huidige temperatuur checken en zien waar het op ingesteld is. Via deze app is het overigens ook mogelijk om slimme lampen en slimme stopcontacten te bedienen, maar daar is bij kasteel Rosendael vooralsnog geen sprake van. Die werken nog met oude, mooie lampen en prachtige bakelieten contactdozen!

TTB houdt van monumentale panden

Kasteel Rosendael is één van de mooie, monumentale werken waar we met regelmaat langsgaan voor installatie en onderhoud. We hebben hiervoor met succes de cursus “Innovatief en energiebesparend restaureren van gebouwd erfgoed” gevolgd en hebben ook twee collega’s in dienst die speciaal zijn opgeleid in zink, lood en metalen daken op niveau 4 van de OTIB. Met onze kennis op het gebied van monumentale panden zit het dus wel goed!

Wil je dat we jouw monumentale pand onderhouden of voorzien van nieuwe, duurzame technieken? Neem dan contact met ons op!