Ga naar de inhoud
Nieuws

Klant aan het woord over duurzame energie

3 januari 2023
Klant aan het woord over duurzame energie

‘Het geeft rust dat we binnenkort van het gas af zijn’

De energieprijzen zijn hoger dan ooit tevoren en het klimaat vraagt om duurzame oplossingen. Al jarenlang bieden wij onze klanten rendementverhogende oplossingen die woningen en bedrijfspanden verduurzamen. Afgelopen zomer mochten we in Wageningen een pand uit de negentiende eeuw voorzien van een pelletinstallatie. Lees maar hoe we dat deden.

Marianna van den Broek, eigenaresse van het pand, is maar wat blij dat ze binnenkort haar huis en aangrenzend kantoorpand zelfvoorzienend kan verwarmen. “We hebben heel bewust gekozen voor een duurzame manier van verwarmen, maar met deze bizarre energieprijzen konden we niet wachten totdat we van het gas af zijn.”

Twee cv-ketels verwarmden tot voor kort het pand van Marianna, maar ze wilde graag de woning en het kantoorpand op een duurzame manier van warmte voorzien. Zeker ook omdat het in de toekomst verplicht is dat kantoorpanden minimaal energielabel C voeren. Een zo goed mogelijke verduurzaming van het pand was al achter de rug, nu nog de verwarming!

Een pelletinstallatie bleek de beste keuze

Na veel advies ingewonnen te hebben kwam ze al gauw tot de conclusie dat een pelletinstallatie de beste keuze was. Mede doordat het een oude en grote woning betreft. Zo heeft het pand hoge plafonds en geen spouwmuur of kruipruimte. Een warmepomp was geen optie. Via via hoorde ze van TTB.

“Zodra we wisten dat een pelletinstallatie mogelijk de beste oplossing was, zijn we op internet een zoektocht begonnen naar een goede leverancier. We kwamen uiteindelijk bij TTB uit en zagen dat zij ook veel oude panden verduurzamen. Dat sprak ons aan, net als het feit dat ze relatief in de buurt zitten”, begint Marianna haar verhaal.

TTB: betrouwbaar en deskundig

Rob Smeenk, projectleider bij TTB, bekeek niet veel later de mogelijkheden in Wageningen. “Je merkt aan alles dat Rob een echte techneut is met verstand van zaken. Hij rekende uit wat de terugverdientijden zijn bij diverse opties en gaf ook heel duidelijk aan wat zinvol was om te doen en wat niet. We hadden direct een goed gevoel bij TTB. Ze geven betrouwbaar advies en voeren het werk goed uit.”

Volgens Marianna dacht TTB ook goed mee waar de installatie het beste geplaatst kon worden. Niet alles ging direct goed; schaarste aan materialen speelt ook in deze tak van sport. “Vanwege leveringsproblemen bij de leverancier werd de nieuwe schoorsteen 3 weken later geleverd dan gepland. TTB vond dat ook vervelend, wij ook. Tja niets aan te doen.”

Terugverdientijd

Gelukkig draait de pelletinstallatie inmiddels. “We hadden de laatste maanden torenhoge gasrekeningen, ondanks dat we het pand goed geïsoleerd hebben. Het blijft nou eenmaal een ruimte met een hoog energieverbruik. Maar door de pelletinstallatie zijn we gelukkig van het gas af. De terugverdientijd staat op elf jaar, maar als de ontwikkelingen omtrent het gas zo doorgaan, gaat die rap omlaag, ondanks dat ook nu de prijzen voor pellets stijgen. Het geeft echt rust als we straks op dit punt zelfvoorzienend zijn.”

Toekomst

Dat Marianna goed nagedacht heeft over wat voor haar locatie de meest duurzame oplossing is, blijkt. “De pelletinstallatie staat in de schuur, naast de woning. De installatie is aangesloten op het tapwater, het drinkwater, de douche en onze verwarming. Naast de pelletinstallatie is er een groot buffervat van 800 liter geplaatst. Dit vat zorgt ervoor dat de warmte goed behouden blijft, zodat de pelletinstallatie niet constant aan hoeft te slaan. “In de nabije toekomst willen we mogelijk pvt-panelen op het vat aansluiten. Dat zijn zonnepanelen die ook warm water verwarmen. Dat is dan een mooie combinatie van duurzaam verwarmen. De pelletinstallatie is al CO2-neutraal.”

Bewuste keuzes

“We kozen daarnaast bewust voor pellets die uit de buurt komen en die zijn gemaakt van afvalhout. Het hout komt uit eigen, duurzaam beheerd bos. De pellets kopen we in via TTB. Zij hebben de contacten.”

“En wat ook mooi is, ze combineren ritten wanneer er weer pellets geleverd moeten worden. Vermoedelijk is dit maar één keer per jaar, maar het scheelt toch weer een extra ritje en extra belasting op het milieu. We hebben bewust gekozen voor een milieubewuste installatie, met vrijwel geen uitstoot van fijnstof en die het meest geschikt is voor onze situatie. TTB heeft ons daar goed bij geholpen”, aldus een meer dan tevreden Marianna.

Wil jij ook weten wat de mogelijkheden zijn om jouw woning of bedrijfspand duurzaam te verwarmen? Neem gerust contact met ons op.