Ga naar de inhoud
Nieuws

Monumentale panden restaureren: kies het juiste zink

8 november 2022
Monumentale panden restaureren: kies het juiste zink

Authentieke details uit vervlogen tijden. Panden die je de adem benemen én die je natuurlijk wilt behouden voor de toekomst. Dát kan alleen wanneer ze op de juiste manier onderhouden en gerestaureerd worden. De keuze voor het juiste materiaal is ontzettend belangrijk. Zo ook voor het gebruik van zink voor bijvoorbeeld daken, dakkappelen, regenpijpen, gevelbekleding en dakgoten. Waar je dan op moet letten leggen we je graag uit!

Ieder project is uniek, zeker wanneer het om monumentale panden gaat. Gemaakt door middel van oude ambachten zorgt het ervoor dat er bij een restauratie net wat andere eisen om de hoek komen kijken. Logisch, want je wilt de uitstraling van vroeger behouden. Vroeg of laat kan het niet anders dan dat ook het dakwerk een keer toe is aan een renovatiebeurt. De keuze van het materiaal is dan des te belangrijker.

Levensduur materiaal

Bij monumentale panden kiezen we, vanwege de langere levensduur, voor dikker zink dan gebruikelijk. Op deze manier zorgen we ervoor dat het pand op de meest duurzame manier wordt gerestaureerd. Bij monumenten wordt er veelal gekozen voor een dikte van 1,1 mm, terwijl er voor andere projecten – gezien de kosten –  vaak gewerkt wordt met een dikte van 0,8 mm.

Zink kent verschillende gradaties met het oog op de levensduur. Hoe steiler de hellingshoek, hoe langer het materiaal meegaat. Bij zink met een standaard dikte kun je daarvoor grofweg het volgende aanhouden: bij horizontaal gebruik heeft het een gemiddelde levensduur van 25 jaar, bij 45 graden 50 jaar en bij 90 graden en gevels 100 jaar. Wanneer je zink gebruikt van 1,1 mm, de dikkere variant dus, kun je daar gerust 15 jaar bij op tellen. Mits het allemaal goed gemonteerd is natuurlijk.

Kennis en kunde

En dat het monteren van zink een vak apart is en dat we dit bij TTB serieus nemen, dat blijkt wel doordat onze medewerkers speciale opleidingen hebben gevolgd voor het verwerken en monteren van zink. Daarnaast zijn we als bedrijf opgenomen in het register van Kennis en Kunde, waarmee we gekwalificeerd zijn voor het werken aan monumenten. Want dat er veel bij komt kijken, dat blijkt wel. Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat, wanneer de zinkendakgoten op een houtconstructie zijn aangebracht, je door de werking van het materiaal in de zomer en winter te maken krijgt met lengteverschil. Daarnaast is niet elke constructie geschikt voor zinkwerk. Kortom, werk voor specialisten. Maar dat is ons bij TTB wel toevertrouwd.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust eens contact op met één van onze specialisten.