De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam verwarmen staan niet stil. Steeds weer komen er nieuwe producten op de markt die nog milieuvriendelijker zijn. Dat ondervindt ook Leon Brekelmans, eigenaar van TTB. Hij volgt de trends op de voet en durft te stellen dat het in de toekomst niet ondenkbaar is dat power-to-gas zijn intrede doet. Hij legt je uit waarom.
“Laat ik voorop stellen dat ik natuurlijk niet in een glazen bol kan kijken en zeker niet alle wijsheid in pacht heb, maar ik weet wel dat we met z’n allen steeds op zoek moeten naar geschikte manieren voor het verwarmen van onze woningen en bedrijfspanden. We weten dat de overheid dit scherp in de gaten houdt en dat ze mogelijk in de toekomst helemaal van het gas af willen. Dat dwingt ons om te zoeken naar nieuwe oplossingen”, legt Leon uit.
Infrastructuur
Eén van die oplossingen is mogelijk power-to-gas-installaties. Hierbij wordt er elektrische energie, veelal opgewekt door wind, omgezet in chemische energie; waterstof. “Wanneer we kijken naar de huidige manier van het verwarmen van onze woningen en bedrijfspanden is het niet realistisch dat, met het oog op het stikstofbeleid, er een compleet nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Net als dat niet ieder huishouden over kan op een warmtepomp. Want te veel pompen op een klein stukje grond werkt niet. Het grootste voordeel van power-to-gas is dat de bestaande gasleidingen kunnen blijven liggen. Dat hebben we in Nederland goed voor elkaar.”
Trends volgen
In Duitsland zijn de eerste installaties al gebouwd. “Het betreffen nog proefinstallaties, maar Duitsland loopt wel voorop. Ik volg het nieuws in ieder geval op de voet, want ik ben heel benieuwd hoe Nederland op deze ontwikkeling gaat inspelen. Al denk ik dat het zeker nog heel wat jaren duurt voordat we in Nederland compleet overgaan op een andere manier van verwarmen”, besluit Leon.