Ga naar de inhoud
Nieuws

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

2 februari 2022
Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli is het verplicht om in je woning rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestond al voor nieuwbouw, maar geldt vanaf deze zomer ook voor bestaande bouw. Lees snel verder om te zien aan welke eisen je als woningeigenaar precies moet voldoen en waar je op moet letten bij het ophangen van rookmelders in huis!

Rookmelders zijn al sinds 2003 verplicht in nieuwbouwwoningen, maar voor bestaande bouw was dit nog niet zo. Dit jaar verandert dat en moet op elke verdieping van huis een rookmelder hangen.

Een rookmelder die tien jaar meegaat heb je al voor een paar tientjes. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die geen rookmelders in huis hebben hangen. Terwijl het installeren ervan je maar een halfuur kost.

Wat voor rookmelder heb ik nodig?

Als je het écht goed wil doen, dan hou je je aan de NEN 2555-norm. Deze geldt voor ieder gebouw dat na 2013 is gebouwd of gerenoveerd en houdt onder meer in dat rookmelders moeten worden aangebracht op elke verdieping, hal, overloop of trapopgang. De rookmelders moeten zijn aangesloten op een 230V- of lichtnetaansluiting en zijn voorzien van een back-up-batterij of -accu. Ook moeten de rookmelders een optische sensor bevatten en draadloos of bedraad-koppelbaar zijn.

Maar voor de rookmelderplicht die vanaf juli 2022 geldt hoef je niet per se een 230V-rookmelder te hebben. Je melder mag dus ook zijn voorzien van een batterij of accu.

Dit zijn de verplichtingen die gelden voor rookmelders in bestaande bouw:

  • Ze moeten hangen in elke woonverdieping van het huis
  • Ze zijn ook verplicht voor besloten ruimtes die dienen als vluchtroute
  • Ze zijn verplicht voor zowel koop- als huurwoningen
  • De rookmelders voldoen aan de NEN-14604
  • De rookmelders hebben een CE-keurmerk

Rookmelders koppelen kan handig zijn

Een gekoppelde rookmelder is eveneens niet verplicht, maar wél handig. Dit type melder zorgt er namelijk voor dat wanneer één rookmelder afgaat, alle andere in huis ook alarm slaan. Wij hebben zelfs van situaties gehoord waarbij rookmelders van verschillende buurtbewoners aan elkaar werden gekoppeld, zodat iedereen in de straat alert was als er een rookmelder afging (en een buurman of buurvrouw niet thuis was).

Meteen maar een slimme rookmelder?

Wellicht kun je overwegen slimme melders te kopen. Deze geven niet alleen een piepje, maar kunnen je ook (wanneer je niet thuis bent) bellen of een pushnotificatie sturen in geval van rook, brand of extreme temperaturen. Ook zijn deze melders vaak te koppelen aan of te integreren in andere slimme systemen in je huis. Zo werken wij bijvoorbeeld veel met AJAX Systems. Deze heeft een draadloze branddetector met temperatuursensor in het assortiment. De melder stuurt je meteen een berichtje in geval van nood of hoge sprongen in temperatuur.

Ook handig: CO-melders

Een andere overweging is om – als je toch rookmelders aanschaft en installeert – ook gelijk CO-melders in je huis te plaatsen. Hang deze op plekken waar koolmonoxide kan vrijkomen, zoals een open haard of bij een cv-installatie. Het is van levensbelang om koolmonoxide-ongevallen te voorkomen! Ook van CO-melders zijn slimme oplossingen op de markt. Het eerder genoemde AJAX Systems heeft zelfs een melder die zowel rook als koolmonoxide kan waarnemen. Neem contact met ons op om te kijken hoe we AJAX Systems bij jou kunnen inzetten!

Tips voor het ophangen van rookmelders

  • Hang de rookmelder op aan het plafond, het liefst in het midden van de ruimte
  • Houd minimaal 50 centimeter afstand tussen de rookmelder en de wanden of balken aan het plafond
  • Plaats geen melders dichtbij luchtstromen (deuren, ramen, ventilatoren, airco’s) of luchtvochtige ruimtes (douche, badkamer, keuken) om valse meldingen te voorkomen
  • Plaats om die reden ook geen melders op plekken waar het warmen dan 40 graden of kouder dan 5 graden wordt