Ga naar de inhoud
Nieuws

Voorkom ziekteverzuim met een goed lichtplan

18 maart 2020
Voorkom ziekteverzuim met een goed lichtplan

Dat licht van grote invloed is op onze gezondheid weten we stiekem allemaal wel. De bekende winterdip is daar een voorbeeld van. Door gebrek aan zonlicht ligt vitamine D-tekort op de loer en dat zorgt voor gezondheidsklachten. Licht is essentieel om je goed te voelen. Niet zo verwonderlijk dus dat het belangrijk is om de verlichting in je kantoorpand of bedrijfshal eens onder de loep te nemen, want ziekteverzuim is zo te voorkomen. Hoe? We leggen het je uit.

Licht speelt een belangrijke rol in ons leven. Het heeft invloed op onze lichaamstemperatuur, alertheid en slaapritme. Wanneer het bijvoorbeeld donker wordt, schakelt je lichaam automatisch over naar de slaapmodus. En zodra de zon volop schijnt worden we van nature alerter.

Zorg voor een boost

Uit verschillende onderzoeken naar het belang van goed licht zijn interessante resultaten naar voren gekomen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie in productiehallen met 8% omhoog gaat wanneer het licht qua kleur wordt bijgesteld? ’s Ochtens bevordert een wat groener licht de productie, terwijl ’s middags wit en blauw licht wenselijk is. Daarnaast helpt goed licht tegen vermoeidheid en voorkomt het hoofdpijn.

Kostenbesparend

Maar een goed lichtplan heeft nog meer voordelen. Door de juiste techniek te gebruiken kan je een hoop besparen op je energierekening. Daarnaast wordt de veiligheid voor medewerkers en bezoekers in je pand vergroot. Een goede oplossing is een dynamisch lichtsysteem waarbij de verlichting zich doormiddel van tijd aanpast naar het daglicht. Zo word je biologische ritme ondersteunt. Doordat het systeem vrij programmeerbaar is, is dit een heel goede oplossing voor avond- en nachtdiensten.

Slimme techniek

Het Dali-systeem die wij voor klanten adviseren en installeren is zo’n slim systeem dat het biologische ritme stuurt. De speciaal daarvoor bestemde armaturen worden door middel van een tijdklok aangestuurd. Zo wordt automatisch de juiste kleur verlichting gebruikt. En wil je het licht toch zelf nog aanpassen? Dan kan dat ook gewoon handmatig.

Kortom, de juiste verlichting levert je een hoop voordelen op. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.