Ga naar de inhoud
Nieuws

Wat is het verschil tussen een pelletketel en een warmtepomp?

9 april 2020
Wat is het verschil tussen een pelletketel en een warmtepomp?

De krantenkoppen liegen er niet om. Natuurlijke warmtebronnen raken uitgeput en klimaatakkoorden worden opgesteld en continu bijgesteld. Eén ding is zeker; het verwarmen van woningen en bedrijfspanden ligt onder een vergrootglas. Dat vraagt om nieuwe, duurzame oplossingen. En die zijn er in vele varianten, maar wat zijn daarvan de voor- en nadelen? En wat is eigenlijk het verschil tussen een pelletketel en een warmtepomp? Leon Brekelmans, eigenaar van TTB, legt het uit.

“Wanneer je op zoek gaat naar een andere manier van verwarmen is een pelletketel of warmtepomp een heel goed alternatief”, zo begint Leon te vertellen. “De pelletketel wordt verwarmd door hout, voornamelijk zaagafval. Daar kan je een vraagteken bij plaatsen wat betreft de uitstoot. Toch is het verwarmen op hout klimaatneutraal en CO2-neutraal. Je kan dus stellen dat je met een pelletketel het milieu weinig belast.”

Voorkom torenhoge kosten

Hoewel de investering voor een pelletketel of warmtepomp gelijk is, zijn er in het gebruik zeker een aantal verschillen. Bijvoorbeeld het rendement, waarbij de warmtepomp een rendement heeft van ongeveer 400 procent, tegen 95 procent of hoger bij een pelletinstallatie. Zo op het oog lijkt de keuze dan heel makkelijk, “maar”, zegt Leon, “veel mensen vergeten een belangrijk gedeelte. Want heel veel mensen beseffen niet dat de energiekosten bij een warmtepomp enorm hoog zijn, terwijl dat bij een pelletinstallatie juist heel laag is. Dat komt doordat een pelletketel in staat is hoge temperaturen te creëren. Het water is bijvoorbeeld zó warm. Een warmtepomp heeft deze capaciteit niet waardoor dat elektrisch gecompenseerd moet worden”, legt Leon uit.

De juiste plaats

“Daarom is het raadzaam om bij een warmtepomp ook zonnepanelen te plaatsen, al is niet overal de locatie daarvoor even geschikt. Net als voor de warmtepomp zelf, want niet overal is het mogelijk deze in de aarde te realiseren. Voor een pelletketel geldt weer dat het mogelijk moet zijn om de pellets op te slaan en dat het object per vrachtwagen bereikbaar moet zijn. Deze installatie is uitermate geschikt voor panden en (grote) woningen waar geen gasleiding naar toeloopt”, is Leons ervaring.

Keuze voor de toekomst

“Wat ik mensen altijd adviseer in het maken van hun keuze, is dat ze goed moeten kijken naar hun gezinssituatie. Blijft deze de komende tientallen jaren gelijk, dan weet je qua kosten waar je aan toe bent. Maar treedt er een verandering op, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, dan kan je voor verrassingen komen te staan. Je moet echt een keuze maken voor de toekomst”, zo luidt zijn advies.

Benieuwd welke duurzame manier van verwarmen voor jouw woning of bedrijfspand het meest geschikt is? Een pelletketel of een warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op.