Ga naar de inhoud

Ga voor een optimaal werk- en leefklimaat

Overweeg je om een airco te laten plaatsen? TTB is je graag van dienst! Wij hebben airco’s voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Al onze aircosystemen voldoen aan de hoogste comforteisen.

Op een warme dag is het super prettig om een airco in huis of op kantoor te gebruiken. Vroeger werden airco’s alleen gebruikt om te verkoelen. Moderne airco’s kunnen koelen én verwarmen. Daarnaast kan een airco de lucht zuiveren, ventileren en ontvochtigen. Ideaal toch? TTB legt uit hoe dit werkt en zet de belangrijkste voordelen van een airco op een rij op deze pagina.

De voordelen van een airco

Een airco kan koelen en verwarmen

Airco’s kunnen koelen én verwarmen. Je hebt het dan over warmtepompen. Om te koelen wordt de binnenlucht gekoeld en de warme lucht naar buiten afgevoerd. Bij het verwarmen werkt het precies andersom. Dan wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald en binnen verspreid. Zo heb je alle seizoenen een comfortabele binnentemperatuur. Bovendien is verwarmen met de airco goed voor je portemonnee. Het is namelijk goedkoper dan een gasgestookte cv-ketel.

Een airco kan ventileren

Ventileren met een airco is een perfecte oplossing in ruimtes zonder ramen. Door te ventileren wordt er frisse buitenlucht aangevoerd in het airconditioningsysteem. Moderne airco’s bevatten een luchtzuiveringsfunctie en filters. Die verwijderen bijvoorbeeld pollen, rook, luchtjes en stofdeeltjes. Zo blijft er een frisse, gezonde lucht over. Dat is erg prettig, zeker voor mensen met allergieën.

Een airco ontvochtigt de lucht

Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaan er schimmels en vochtplekken in een woning. Gelukkig beschikken airco’s over een ontvochtigingsfunctie. Dit voorkomt dat de ruimte klam wordt en houdt de luchtvochtigheid op peil. Vooral mensen met allergieën, artritis, astma of reuma zullen zich beter voelen in een ruimte met de juiste luchtvochtigheid.

Moderne airco’s werken heel duurzaam en efficiënt

Er wordt nog weleens gezegd dat de airco enorm veel energie kost. Dat is niet waar. Uiteraard verbruikt een airco energie, maar niet meer dan bijvoorbeeld de wasdroger of koelkast. De meeste airco’s hebben een groen energielabel en zijn zeer zuinig in hun energieverbruik. Nog een voordeel: bij het gebruik van een airco is er geen aardgas nodig. Als je airco combineert met zonnepanelen, wek je (een deel) van de stroom duurzaam op en dit vermindert de CO₂-uitstoot.

Een airco zorgt voor jarenlang plezier

Met een airco kies je voor comfort. Als een airco goed wordt onderhouden, heb je er bovendien jarenlang plezier van. De aanschafkosten zijn zo snel terugverdiend.

Airco plaatsen voor bedrijven

Verhoog de productiviteit

Op de werkvloer wil je natuurlijk in een prettig klimaat kunnen samenwerken. Letterlijk én figuurlijk! De airco’s van TTB zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Zo kunnen alle medewerkers optimaal presteren.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers productiever zijn op een werkplek met airconditioning. De airco zorgt niet alleen in de zomermaanden voor een aangenaam kantoorklimaat. In de wintermaanden kun je de airco gebruiken om de ruimte te verwarmen. Vaak is dat een goedkopere oplossing dan verwarmen met een regulier cv-verwarmingssysteem.

Voorkom verzuim

Met een airco kun je ook de luchtvochtigheid op kantoor instellen. Dit voorkomt klachten als hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen en ogen, een droge keel en een verlaagd immuunsysteem.

Airco’s ventileren en zuiveren de lucht en verwijderen pollen, schimmels, luchtjes en stofdeeltjes. Dat is ideaal voor medewerkers met allergieën. Zo heb je dus het hele jaar door frisse lucht op de werkvloer!

Veelgestelde vragen

Dit aircosysteem bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits, waarmee verschillende ruimtes in de woning worden gekoeld en verwarmd. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof. Dat wordt rondgepompt door leidingen tussen de binnen- en buitenunit. De split airco wordt aan het pand gemonteerd en is dus niet verplaatsbaar, zoals een mobiele airco.

Een split airco kan zowel koelen als verwarmen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij een warmtepomp. Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken. De binnenunit bevat een ventilator die de warme lucht als het ware opzuigt. De lucht gaat vervolgens langs de warmtewisselaar met koelvloeistof. De warme lucht gaat dan naar de buitenunit. Hier condenseert de lucht, waardoor het weer als koelvloeistof naar de binnenunit stroomt. Wil je de airco ook laten verwarmen? Dan werkt het precies andersom. Dan trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en vervoert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte in de kamer verspreidt.

Een single split airco bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Wanneer er meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit spreken we van een multi split airco. De binnenunit wordt op een vaste plek aan de wand in de woning geplaatst. De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd. Het kan ook worden geplaatst op een aanbouw, dakkapel, garagedak of plat dak. Een airco met buitenunit werkt energiezuinig en is stil. Het gedeelte van het apparaat dat het meest geluid maakt bevindt zich namelijk buiten. Daardoor werkt de vaste airco een stuk stiller dan een mobiele airco.

Jazeker! Er bestaan verschillende soorten plafondairco’s: opbouw airco's, inbouw-cassette airco's en kanaalairco. Ze zijn geschikt om thuis, op kantoor of in een winkel te plaatsen. Onze installateurs kijken graag met je mee welke airco het beste past bij jouw situatie en vertellen je graag alles over de verschillende soorten airco’s.

Het vermogen van een airco kun je meten in kW. Dat staat voor kilo Watt en geeft aan hoeveel stroom de airco om kan zetten in koeling. Vaste airco’s voor particuliere woningen hebben veelal een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Een aircosysteem met een hogere kW waarde kan dus meer koelen. Het is wel goed om te weten dat zo’n airco ook meer stroom verbruikt en dus meer kosten met zich meebrengt. Als je een airco koopt, is het van belang dat de capaciteit aansluit bij de ruimte. Wanneer er een te geringe capaciteit is, past de airco het klimaat niet optimaal aan. Overcapaciteit voelt daarentegen ook niet prettig. Onze specialisten kijken graag mee hoeveel kW jij nodig hebt en welke airco het beste past in jouw ruimte. Neem contact op voor meer informatie.    

Op zoek naar een airco? Wij helpen graag!

Overweeg je om een airco te kopen voor jouw woning of bedrijfspand? De installateurs van TTB hebben de juiste kennis en ervaring in huis om de airco vakkundig te plaatsen. Neem contact met ons voor meer informatie of een afspraak.

Neem contact op

Meer informatie? Vraag het onze specialist Ben Jacobs Zink- loodwerk en projectleider werktuigbouwkunde 06 20 30 20 26 b.jacobs@ttb.nl

Certificeringen van TTB: