Ga naar de inhoud
Nieuws

Pelletinstallatie: de meest gestelde vragen

24 november 2022
Pelletinstallatie: de meest gestelde vragen

Wil jij er deze winter lekker warmpjes bij zitten, maar wel op een manier waarbij het rendement het hoogste is? Dan is een pelletinstallatie misschien wel iets voor jou. Een duurzame oplossing om jouw woning of kantoorpand te verwarmen. Maar, ondanks alle voordelen, zijn er ook een aantal punten waar je op moet letten voordat je een pelletketel aanschaft. Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Is mijn investering snel terugverdiend?

De investering van een pelletinstallatie is, met de huidige gasprijzen, snel terugverdiend. Zeker wanneer het gaat om een grote woning of pand met veel gasverbruik.

Voor welk type woning of bedrijfspand is een pelletinstallatie geschikt?

Een pelletinstallatie geeft de meeste voordelen bij oude woningen of monumentale panden. Dat komt ook omdat het water dat verwarmd wordt door pellets van een hoge temperatuur is. Ideaal voor oude radiatoren, met als voordeel dat deze niet vervangen hoeven te worden. Deze installatie is dus vooral geschikt voor gebouwen die (nog) niet optimaal geïsoleerd zijn en waarbij hoge temperatuurverwarming een must is. Heb jij een woning of pand waarbij lage temperatuurverwarming mogelijk is, dan is een warmtepomp mogelijk een goede oplossing. Kijk maar eens naar een eerder blog dat we hierover schreven.

Kan een pelletinstallatie in elke woning of pand ingebouwd worden?

Goed om mee te nemen in jouw overweging om een pelletinstallatie aan te schaffen; heb je voldoende ruimte om de pellets op te slaan? De installatie vergt ruimte, maar ook de opslag van de pellets neemt ruimte in beslag.

Welke pelletbrokken heb ik nodig?

Voor het optimaal benutten van de installatie, waarbij je zorgt voor een lange levensduur daarvan, is de kwaliteit van de pellets belangrijk. Door pellets te gebruiken van een hoge kwaliteit ben je hiervan verzekerd. Daarnaast is het belangrijk de installatie goed te onderhouden. Daarom werken wij bij TTB met onderhoudscontracten. Zo weet je zeker dat de installatie optimaal werkt. En doordat wij ook contracten afsluiten met pelletleveranciers, stook je met de juiste materialen. Daar heb jij dus verder geen omkijken naar!

Hoe zit het met de CO2-uitstoot?

Het stoken met een pelletketel is een duurzame manier van het verwarmen van jouw huis of bedrijfspand, mits je een kwaliteitsketel koopt met een goede verbranding en eventueel een fijnstoffilter. Dit elektrostatisch fijnstoffilter zorgt ervoor dat de uitstoot onder de wettelijke norm blijft. Hierdoor verwarm je op een CO2-neutrale manier.

Wat is mijn energieverbruik bij een pelletinstallatie?

Voor het gebruik van een pelletinstallatie heb je geen grotere elektraaansluiting nodig. Het extra energieverbruik is namelijk nihil. Het is daarom ook niet nodig om hiervoor bijvoorbeeld extra zonnepanelen aan te schaffen om dit verbruik te compenseren.

Zoals je leest zijn er een hoop voordelen bij het gebruik van een pelletinstallatie, maar zijn er ook wat punten die je mee moet nemen voordat je besluit dit te laten installeren. Twijfel je over hoe je jouw woning of bedrijfspand zo voordelig en duurzaam mogelijk verwarmd? Neem dan gerust eens contact op met één van onze specialisten. Zij adviseren je graag over de mogelijkheden.