Panden uit vervlogen tijden, waarbij de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Voorzien van het label ‘monument’ en vol details van jaren, soms eeuwen, geleden. Een veelvoorkomend nadeel van dit soort mooie panden? Torenhoge energierekeningen. En dat is jammer, zeker met alle technieken op het gebied van duurzaamheid zoals we deze tegenwoordig kennen. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om monumentale panden te verduurzamen. Maar daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Lees maar mee.
Wil je een monumentaal pand verduurzamen, dan is de allerbelangrijkste vraag of het pand voldoende geïsoleerd is. Want alleen dan heeft verduurzamen echt zin en krijg je met de komst van een pelletketel of warmtepomp daadwerkelijk het gewenste rendement. Is dit nog niet op orde? Dan wordt isoleren de eerste stap die je moet nemen.
Locatie
Bij de aanleg van een warmtepomp moet je ook rekening houden met het landschap. Je kan deze installatie namelijk lang niet overal binnen plaatsen. Een installatie die buiten staat is dan een prima alternatief en kan technisch gezien altijd, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Zo bouwde de opdrachtgever bij Kasteel Cannenburgh een gloednieuwe werkschuur om zonnepanelen op te leggen en koos men op Landgoed Schaffelaar in Barneveld voor een veldopstelling voor de panelen.
Creatieve oplossingen
Voor welke installatie onze klanten ook kiezen, het is belangrijk om per gebouw te bekijken wat wel of niet kan. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de vloeren niet bestand zijn tegen het gewicht van een installatie. Wanneer wij bij TTB een aanvraag krijgen voor het verduurzamen van een monumentaal pand, gaan we eerst de locatie bekijken. We kijken wat de wensen zijn om vervolgens per ruimte te onderzoeken of we de apparatuur daar kunnen neerzetten. Dat zorgt soms best voor creatieve oplossingen. Zo hebben we bij Kasteel Echteld de pelletketel in de kelder gezet en de zakken met pellets in de verloren ruimtes onder de vloer geïnstalleerd.
Warmtepomp versus biomassa
Vanuit de praktijk weten we dat er voor kastelen vaak gekozen wordt voor een biomassa-installatie omdat warmtepompen vaak lagere temperaturen opwekken. Daarnaast moet er voor een warmtepomp vaak nieuwe leidingen of CV’s aangelegd worden, terwijl dit voor een pelletketel niet nodig is. Vaak handhaven we dan de ledenradiatoren. Dat scheelt de nodige bouwkundige aanpassingen
Intekenen installatie
Zodra wij een plan de campagne hebben opgesteld, schakelt de aannemer in veel gevallen een architectenbureau in om de installaties in te tekenen. Dat is de meest logische volgorde. Zodra dat allemaal akkoord is, kunnen wij aan de slag om het pand toekomstbestendig te maken. Op een duurzame manier met het meest optimale rendement.
Benieuwd waar wij jou bij kunnen helpen? Onze specialisten helpen je graag verder!