Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare warmte voor het leveren van verwarming en warmtapwater.
De werking van een warmtepomp is feitelijk gelijk aan die van een koelkast. Zoals een koelkast een koudemiddel als ‘transportmiddel’ gebruikt om warmte aan de koelruimte te onttrekken, zo onttrekt een warmtepomp met behulp van een combinatie van water en een milieuvriendelijk koudemiddel laagwaardige warmte aan de aardbodem, (oppervlakte)water, (ventilatie)lucht of afvalwarmte.
Een warmtepomp is zodanig ontworpen dat deze een maximale warmte kan leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Het rendement van de warmtepomp kan onder de juiste condities wel oplopen tot 600%. Dit betekent dat een warmtepomp met 1 kW elektrische energie maar liefst 6 kW aan warmte kan leveren. Het hoogste rendement wordt bereikt wanneer de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming.
Naast verwarmen kunnen diverse warmtepomptypes ook koelen en warmtapwater leveren. Kies je voor een warmtepomp met passieve koeling, dan kunt je het hele jaar door genieten van een comfortabel binnenklimaat!
TTB biedt jou keuze uit de volgende typen warmtepompen:
Een duurzame manier voor het verwarmen van jouw woning en tapwater
Met een rendement van meer dan 500% (COP 5) is een warmtepomp een uitstekende warmteleverancier. Dit komt omdat een groot gedeelte van de benodigde afgegeven energie 'gratis' wordt gewonnen uit de omgeving; aarde, water van lucht. Je koopt dus een klein gedeelte energie in om daarmee de 'gratis' energie om te zetten naar voor ons bruikbare energie.
Nederland kent inmiddels al duizenden tevreden warmtepomp Effectenbezitters. In de Scandinavische landen, waar aardgas niet zo'n gemeengoed is als bij ons, gebruikt men de warmtepomp al veel langer. In die is tussentijd is de warmtepomp inmiddels zover doorontwikkeld dat het ook een goed alternatief is (minder stookkosten) voor onze HR-ketels.
Soorten warmtepompen
Onderstaand een opsomming van de soorten warmtepompen in de verwarmingstechniek:
brine/water
Toepassing: verwarmen van passief koelen van één woning van utiliteitsgebouw van meerdere hiervan, normaliter tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60 kW.
Een gesloten verticale bodemcollector bestaat uit een geboorde put waarin buizen zijn aangebracht. Afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en de bodemgesteldheid, die per locatie kan verschillen, stelt een gespecialiseerd boorbedrijf het benodigde aantal putten en de diepte ervan vast. Gemiddeld bedraagt de diepte van een boorput 40 tot 160 meter.
Voor het boren is vaak een vergunning nodig. De gesloten verticale bodemcollector heeft als voordeel dat de warmte op een relatief klein grondoppervlak kan worden onttrokken.
Door de buizen van de verticale bodemcollector pompt de warmtepomp in een gesloten circuit een vorstvrij mengsel van water en een milieuvriendelijke antivriesoplossing rond. Dit mengsel onttrekt warmte aan de diepe aardlagen, waar een vrij constante temperatuur heerst. Hierdoor kan deze warmtebron het hele jaar door worden gebruikt. In de warmtepomp wordt deze warmte vervolgens aan het mengsel onttrokken en opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur voor het verwarmen van bijvoorbeeld jouw woning, appartement of kantoor en van tapwater. Informeer bij TTB naar de mogelijkheden ter plaatse.
(buiten) lucht/water
Een lucht/water warmtepomp haalt warmte ( = energie) uit de buitenlucht. Dit kan tot een temperatuur van maar liefst -20°C! Dit type warmtepompen is zeer geschikt voor toepassing in bestaande woningen, waar het vaak onmogelijk of onrendabel is om een horizontale of verticale bodemcollector te installeren. Er zijn namelijk geen ingrijpende aanpassingen, zoals een bronboring, voor nodig. Maar uiteraard kunnen lucht/water warmtepompen ook in nieuwbouw een uitstekende oplossing zijn!
Kiest u voor een lucht/water warmtepomp, dan kan jouw energieverbruik voor verwarming, koeling en warmtapwater tot wel 40% dalen ten opzichte van systemen op basis van fossiele brandstoffen als aardgas of olie.
Werking lucht/water warmtepomp
De lucht/water warmtepomp pompt in een gesloten circuit een koudemiddel rond. Het expansieventiel van de warmtepomp laat steeds een hoeveelheid van dit koudemiddel door naar de verdamper. In de verdamper neemt het koudemiddel zogenaamde laagwaardige warmte op uit de buitenlucht die over de verdamper wordt gevoerd. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het koudemiddel gaat koken en verdampt tot het een gasvormige toestand bereikt.
De compressor van de warmtepomp zuigt het gas vervolgens aan en transporteert het naar de condensor. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe. In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van uw cv-installatie. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar koudemiddel. Daarbij komt alle opgenomen warmte uit de buitenlucht en van de compressor weer vrij en wordt overgedragen op het circulerende water in het afgiftesysteem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor het verwarmen van tapwater, ruimteverwarming en zwembadverwarming.
Tot slot stroomt het vloeibare koudemiddel onder hoge druk terug naar het expansieventiel. Hier kan het weer verdampen en begint het gehele proces opnieuw.
Toepassing: verwarmen van één woning van utiliteitsgebouw van gedeelte van een gebouw. Vaak kan dit type warmtepomp ook ACTIEF koelen. De energiebron voor deze warmtepomp is de buitenlucht.
Ventilatielucht/water
Onvoldoende ventilatie kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, irritatie van de luchtwegen en hoofdpijn. Het ventileren van jouw woning of kantoor is dus erg belangrijk. In een modern, goed geïsoleerd gebouw is een ventilatiesysteem dan ook niet meer weg te denken.
Het verversen van de binnenlucht kan mechanisch plaatsvinden, bijvoorbeeld met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hierbij wordt koele ventilatielucht van buiten aangezogen en automatisch voorverwarmd met de warme afzuiglucht van binnen. Dit bespaart energie. Veel mensen geven echter de voorkeur aan een ventilatiesysteem met een afzuigventilator. Koele ventilatielucht komt bij dit systeem binnen via geregelde of ongeregelde roosters in de ramen of de gevel, terwijl warme afzuiglucht doorgaans direct naar buiten wordt afgevoerd. Dat is zonde, want zo gaat veel kostbare warmte (= energie) verloren. Een ventilatielucht/water warmtepomp kan een fors deel van deze restwarmte uit ventilatielucht terugwinnen, waarna deze warmte kan worden benut voor het verwarmen van tapwater. Sommige warmtepomptypen kunnen bovendien in bescheiden mate warmte leveren voor ruimteverwarming.
Kies je voor een ventilatielucht/water warmtepomp, dan kan jouw energieverbruik voor de productie van warmtapwater tot wel 40% dalen ten opzichte van systemen op basis van fossiele brandstoffen als aardgas of olie.